Hårdrocken

Kort om hårdrocken

 

Många människor skapar sig en identitet genom olika saker. Exempelvis genom hur man klär sig, beter sig eller kanske genom vilken musik man lyssnar på. Detta kan ha olika anledningar. Många känner samhörighet med andra som har samma intressen. Eller så har man helt enkelt hittat en stil som man identifierar sig själv med och trivs i. Denna sida kommer att handla om en musikstil som många identifierar sig med, nämligen hårdrocken.

Var kommer denna musikstil ifrån? Enligt en artikel på hårdrocken  började begreppet hårdrock att användas på 70-talet, då av band som idag anses skapade den klassiska hårdrocken: Black Sabbath, Led Zeppelin osv. Musiken mottogs på olika sätt. Många troende inom olika religioner, till exempel kristendomen, tyckte att hårdrocken var djävulens påfund. De menade att de som lyssnade på hårdrock skulle hamna i helvetet. Kritiker och musikrecensenter beskrev musiken som skräpig och skränig, inget för intelligenta människor att lyssna på. Men hårdrocken fick också ett kraftfullt genomslag där beundrarskaran bestod främst av unga människor. Man kan säga att hårdrocken accepterades mer och mer sedan under 70- 80- och 90-talet.

Idag är det en vedertagen musikstil som man framför allt kopplar ihop med en viss klädsel. Den klassiska hårdrockaren är lätt att identifiera på stan även om man inte hör vilken sorts musik personen i fråga lyssnar på i sina lurar. Ofta har personen svarta kläder, oftast omönstrade. Möjligen kan det finnas olika tryck på tröjorna, såsom bandtryck, som för övrigt är ett tydligt exempel på hur man skapar en identitet genom musiken. Det är även vanligt att bära så kallade nitarmband. Det är svarta läderarmband som det sitter stålnitar i. Nitarna kan vara trubbiga och olika långa, det finns nitarmband med decimeterlånga nitar. Svart hår är vanligt, och det är vanligt att även männen bär smink, vanligtvis med svart läppstift och svart kajal. Många hårdrockare tatuerar sig också. Själva stilen var från början mycket maskulin och tuff och kanske var det därför trenden med tatueringarna kom. Det var som bevis på att man klarade av mycket smärta. Vanliga motiv är dödskallar, bandlogotyper och instrument. Gärna som sleeves, alltså att hela ärmen är tatuerad från handleden till axeln. Utomhus har man som hårdrockare gärna skinnjackor och kängor eller skor med klack.

Eftersom stilen hade sin storhetstid under slutet av 1900-talet är det många hårdrockare som nu befinner sig i femtio- sextioårsåldern. Det finns även unga hårdrockare, men inte lika många som under exempelvis 80- och 90-talet.

Hårdrockarna behöver inte vara outsiders. Stilen har funnits så pass länge, och som med mycket annat som funnits ett tag, blir det accepterat. Musiken har blivit bredare med hjälp av fler band och därmed olika genrer inom hårdrocken. Hundratusentals människor vallfärdar varje år till olika hårdrockskonserter och artisterna blir folkkära.