Hårdrocken

Hårdrock i Finland

Finland har ett rykte om sig internationellt att vara hårdrockens och metalmusikens Mecka, och det är inte för inte som detta rykte har uppstått. Om man tittar på antalet metalband i Finland per invånare, har de den högsta densiteten av metalband i Europa, om inte världen. Norge och Sverige, som också är stora på metalscenen och rockscenen, har 299 respektive 428 metalband per 1 miljon invånare – Finland har 630. Detta kan jämföras med den kanske största musiknationen i världen, USA – där är siffran bara 72.

Vilka är då alla dessa metalband? Många av dem har nått stora framgångar inte bara i Finland och Norden, utan också internationellt. Ett av de mest framgångsrika banden är till exempel Nightwish, som med sin karakteristiska symfoniska metal fick sitt genombrott internationellt och i USA med sitt album Once från 2004. Bandet bildades dock redan 1996, och bestod då av Tuomas Holopainen, Emppu Vuorinen och Tarja Turunen. Även Jukka Nevalainen och Sami Vänskä anslöt sig till bandet, och deras debutalbum kom år 1997. Turunen är en klassiskt skolad sångerska, och hennes operasång gav Nightwish ett unikt sound som tillsammans med Holopainens låttexter innebar att Nightwish hade ett framgångsrecept.

Ett annat unikt finskt band är Apocalyptica, som kan beskrivas som något så ovanligt som ett cellometalband. Bandet består av tre klassiskt skolade cellister, Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen och Perttu Kivilaakso, samt trummaren Mikko Sirén och sångaren Franky Perez. Ursprungligen spelade bandet covers på Metallica-låtar, men med tiden började de skapa egen musik och antog en mer neoklassisk metalstil, som inte använde sig av elgitarrer.

Ett finskt band vars betoning ligger på rock snarare än metal är HIM, som efter att ursprungligen ha bildats 1993 och sedan upplösts, bildades igen år 1995. De internationella framgångarna kom efter att bandet flyttat till Los Angeles, där de spelade in och släppte albumet Dark Light år 2005. Albumet nådde topp fem på listorna i fem olika länder, och gjorde även att HIM blev det första finländska bandet som sålde guld i USA. De har sammanlagt sålt över 10 miljoner skivor, och är det mest kommersiellt framgångsrika finska bandet någonsin.

Ett band som inte har varit riktigt lika framgångsrika internationellt, men som ändå har nått placeringar på USA:s Billboard-lista, är Children of Bodom. Bandet är ett klassiskt exempel på finländsk metal (deras musik har klassats som allt från melodisk death metal och power metal till thrash metal), och bildades i Espoo år 1993.

Självklart går det inte heller att ignorera det faktum att den enda gången som Finland har vunnit Eurovision Song Contest var med en rocklåt. Finland skickade år 2006 rockbandet Lordi, som med sina monsterdräkter och låten ”Hard Rock Hallelujah” tog hem segern för Finland för första gången sedan 1961. Om rocken inte redan varit befäst i landet innan dess, blev den definitivt det efter att Lordi blivit nationella hjältar. Om du själv är ett metalfan, och ska resa till Finland för att besöka dina musikidolers hemland, kan det vara roligt att ladda upp med lite nya metalkläder som passar den finska musikscenen. Du hittar kläder i en mängd olika stilar på Outletsverige.se, en outlet online där du kan köpa bra kläder till bra priser. Sedan är du redo att ta dig an allt den finska metalvärlden har att erbjuda.