Hårdrocken

Hårdrock på den iberiska halvön

Hårdrocken må vara störst i Finland och Norden, men det finns gott om både hårdrocksband och hårdrocksfans även på sydligare breddgrader.

På den iberiska halvön, närmare bestämt i Portugal, hittar man till exempel bandet Moonspell, som är ett av Portugals största metalband. Bandet spelar gothic metal, och grundades år 1992. Det första albumet, Wolfheart, kom år 1995, och efter det ökade bandet snabbt i popularitet. Faktum är att Moonspell är det enda metalbandet förutom Metallica och Iron Maiden som har nått plats nummer ett på de portugisiska topplistorna. De är också mycket populära i Tyskland, där deras album alltid når topp 100 på listorna.

Största delen av iberiska halvön upptas av Spanien, och där hittar man bland annat bandet Avalanch. Många svenskar har säkert redan hört talas om bandet, eftersom Magnus Rosén anslöt sig till bandet år 2017 som basgitarrist. Rosén har tidigare spelat i det svenska bandet Hammerfall. De övriga medlemmarna är Alberto Rionda på gitarr (som också grundade bandet år 1993), Mike Terrana på trummor, Israel Ramos som sångare, Jorge Salán på gitarr och José Manuel Paz på keyboard. Avalanch spelade till en början power metal, men sedan ett par medlemmar lämnade bandet år 2002 har gruppen ändrat sin musikaliska inriktning något, och spelar nu en blandning av klassisk och modern metal med influenser från folkmusik och pop.

Även om det inte ligger på iberiska halvön är Italien besläktat med både Portugal och Spanien via språket, och ett framgångsrikt italienskt metalband är Enemynside, som grundades år 1994 av gitarristen och sångaren Francesco Cremisini. Enemynside har turnerat mycket i Skandinavien för att sprida sin musik, bland annat på Tivolirock i Kristianstad, och år 2012 flög de till USA för att delta i NAMM i Los Angeles och en lokal festival i San Diego.

Om du är ett fan av något eller alla av dessa band, och vill veta vad de sjunger om, kan du anlita en översättare för att översätta deras låttexter, till exempel från Herotolk.se. Där kan du också boka tolk om du skulle få turen att träffa någon av bandets medlemmar för exempelvis en intervju, och vill vara säker på att det inte blir några språkliga missförstånd.