Hårdrocken

Instrument inom hårdrock

Vad skulle hårdrocken vara utan elgitarrsriff eller en tung basgång? Inte mycket att lyssna på, tycker nog de flesta hårdrocksfans. Så medan det är sant att growling, svarta kläder och långt hår gör mycket till för att göra hårdrocken till den genre den är, är det nog instrumenten som är allra viktigast för hårdrockens karaktär.

En sak som redan från början associerades starkt till hårdrocken var till exempel distade elgitarrer. Distorsionen, eller disten, var ursprungligen ett fel som uppstod när man spelade på elektroniska instrument, men inom hårdrocken började man använda detta fel musikaliskt. Idag går det inte att tänka sig hårdrock utan det karakteristiska ljudet från distade elgitarrer, och många förknippar instrumentet elgitarr med endast detta rivigare sound.

Elgitarren är dock inte det enda elektroniska instrumentet som är ett måste om man vill spela hårdrock – även elbasen är ett nyckelinstrument. Det är mycket vanligt att man spelar också elbasen med distorsion, även om det även förekommer hårdrock med ”vanlig” elbas.

Trummorna kan sägas vara grunden för varje hårdrockslåt, då de bygger takten i låten och ligger som en tung bakgrund mot elgitarrerna, elbasen och de andra instrumenten. Det är dock inte ovanligt att trummorna får träda fram i rampljuset i form av ett trumsolo, precis som elgitarren under ett elgitarrsolo.

Slutligen använder sig många rockgrupper av keyboard, som kan sägas vara den elektroniska versionen av ett piano. En keyboard ger dock betydligt fler musikaliska möjligheter än ett piano, då den kan användas för att imitera en rad olika instrument, som orgel. Ett känt hårdrocksband som ofta använde sig av just orgel i sina låtar är Deep Purple.

Om du själv drömmer om att göra karriär i ett hårdrocksband, och håller på att lära dig att spela elgitarr eller trummor för att kunna göra det, irriterar du sannolikt dina familjemedlemmar eller rumskamrater mer än måttligt med konstanta, högljudda spelsessioner (som ju är nödvändiga för att man ska kunna lära sig att spela ett högljutt instrument). Ett bra förslag att ta upp med familjen kan då vara att bygga ett attefallshus på tomten, så att du kan spela ostört och de slipper störas av ljudet. Du hittar attefallshus som passar för alla typer av instrument på Byggmax.se.