Hårdrocken

Hårdrockens olika genrer

 

I takt med att banden blev fler skapades också undergenrer inom hårdrocken. Bland dessa finns följande:

Trash metal

I denna genre finner vi exempelvis Metallica. Metallica är ett band som bildades i USA på 80-talet. De startade i ett garage, jobbade sig uppåt och spelade på barer och klubbar. Efter en period som förband till olika band blev de till slut ett etablerat band som sedan kom att växa till ett av de största banden inom sin genre. Man kan säga att de lade grunden till trash metal. Vad som kännetecknar genren i övrigt är snabba riff, mycket gitarr samt att texterna ofta är samhällskritiska.

Death metal

Precis som namnet antyder är denna genre mer låg och nedstämd. Mycket aggressiva trummor och djup growling och skrik i sången. Texterna handla – kanske inte heller så överraskande – ofta om mord på våldsamma sätt och döden. Denna genre kom också under 80-talet. Cannibal Corpse är ett band som spelar death metal och som idag är väldigt populära i hårdrockskretsarna.

Glam metal

Denna typ av hårdrock är den som vanliga radiolyssnare oftast träffar på. Det är en genre som man inte alltid kopplar till hårdrocken. Inom Glam metal har låtarna tydliga melodier och ofta klassisk uppbyggnad: Vers, refräng, vers, och refräng. Detta skapade och skapar en bredare publik för banden, låtarna är mer lättillgängliga än exempelvis Death metal. Aerosmith är ett bra exempel på ett band som spelar Glam metal.

Grunge

Det är en fördom att alla rockband tar droger. Tyvärr gör vissa det och man får känslan av att många av dem spelar Grunge. Grunge är en undergenre till hårdrock, som kännetecknas av hes sång och deprimerande texter. Genren växte fram i norra USA och man förknippar ofta staden Seattle med Grunge. Kanske för att ett av världens mest kända Grungeband kommer därifrån: Nirvana. Bandet skapades av frontfiguren och gitarristen Kurt Cobain under slutet på 80-talet. De blev väldigt populära. Enlig Nirvana hittades Kurt Cobain livlös på sitt hotellrum under en turné i Europa. Man misstänkte att han försökt ta sitt liv genom droger blandade med alkohol. Han fördes till sjukhus och klarade sig. Men ungefär en vecka senare tog han livet av sig hemma i sin lägenhet. Efter Kurt Cobains död löstes bandet upp. Deras musik lever dock vidare. Även denna genre växte fram under 80-talet.