Hårdrocken

Om sångtekniken growling

 

Growling nämndes i förgående artikel och här kommer mer information om vad det är för något. Growling är en sångteknik som används i de flesta hårdrocksgenrer. Man kan säga att det är en av sakerna som kännetecknar hårdrock. Ett annat ord för growling är grunting.

Growling är en teknik som nästan är som en blandning mellan skrik och sång. Man använder sina absolut lägsta register och ljudet påminner om ett morrande lejon. Det är faktiskt just därför sångtekniken kallas för growl, som på engelska betyder “morra” eller “brumma”. Även strupen har en viktig funktion om man sysslar med growling. Precis som med vilken sångteknik som helst kan man lära sig growla hos en sångpedagog. I Sverige är det lång kö till dessa sångpedagoger med inriktning på growling, och det säger något om hårdrockens popularitet. En riktigt duktig growlare har ett helt register att använda sig av, alltså en stege med olika toner man kan ta.

Det finns en anledning till att det är mest män som sysslar med growling. Nämligen att delen av strupen som formar growlljudet är större hos män och med det mer lättkontrollerad. Det finns dock ett gäng kända kvinnor som growlar. Alissa White-Gluz och Vicky Psarakis exempelvis, som sjunger i kända hårdrocksband. Morgan Lander är ett annat exempel. Hon sjunger i bandet Kittie, ett band som bildades i USA på 90-talet. Enligt Kittie har bandet haft det stormigt under många år och många medlemmar har kommit och gått av olika anledningar. Exempelvis bandets första basist, Tanya Cadler, som slutade i bandet för att gå färdigt high school. Morgan och hennes syster Mercedes har hela tiden varit bandets grund. Kittie är ett av få hårdrocksband som uteslutande består av kvinnor.