Uncategorized

Så klär du dig bäst som hårdrockare

Att vara hårdrockare innebär en säregen stil som direkt utmärker musikgenren. Kläder inom rocken började bli viktiga redan när den första rock’n rollen gjorde sitt inträde. Då var det uppvikta jeans, en vit t-shirt och en blank läderjacka som gjorde susen medans kvinnorna på 50-talet bar Capri-byxor, utsvängda kjolar och tighta jumprar. När sedan hårdrocken fick sitt fäste, blev modet för båda könen betydligt hårdare.

Kläderna och hårdrockaren

Sedan hårdrocken kom in i bilden vidareutvecklades 50-talets mode genom att fortsätta lägga in nitar, läder, kedjor och t-shirts med band. Svarta, trasiga skinny jeans blev kutym och frisyrerna längre på både män och kvinnor. Artister som Alice Cooper, Ozzy Osbourne med flera tog hårdrocken till en helt ny nivå och så även modet. Med tiden kom också andra stilar inom hårdrocken att bryta sig ur även på modeplanet – bl.a. glamrocken som kännetecknar en mer discoinspirerad rock och glammigare mode.

Inte bara musiken var en samling av extremiteter i början när hårdrocken började ta form. Modet var en mix av den uppnosiga ungdomen i USA, uppblandad punkstil med nitar och vildvuxna hippiefrisyrer samt en dos av den brittiska dandy-stilen som sakta men säkert växte fram.

Hårdrocksmode idag

Idag ser modet inom rockvärlden ungefär likadan ut, dock med mera moderna inslag. Dessutom har tekniken bidragit med sitt som gör att alla ens accessoarer också ska handla om hårdrock. Vad sägs om ett rockigt och tufft iphone 8 skal med Iron Maiden eller en datorväska med Kizz på sig? Dock följer trenderna med tiden och ett vanligt fenomen är att det tidigare rockmodet gör entré igen. De gamla oversize-jeansjackorna med revor och nitar, hockeyfrillan som väckte avsky och gamla döskallesymboler som fick mor- och farföräldrarna att se rött, är på intåg igen och har faktiskt varit det sedan en tid tillbaka.

Det vi idag skulle beteckna som typiskt hårdrocksmode, vilket till stor del består av maskulina attribut – var ingenting som kännetecknade den första hårdrockens klädstilar. De första banden såg mer ut som övervintrade hippies som blivit trötta på Elvis fjantiga höftrörelser men som ännu inte vågat ta till den extremt hårda stilen som senare kom att gro. Det som också fick det nya hårdrocksmodet att synas var att punken fick ett extremt inflytande över rocken och i många fall smälte de två stilarna samman – både musikaliskt och modemässigt. När sedan heavy metal gjorde sitt inträde, så blev det ännu mer våldsamt, masochistiskt och läderaktigt.

Så blir du en typisk hårdrockare

Vill du synas ute i hårdrockssvängen ska du ha t-shirts med band – gärna tämligen okända band som du samtidigt gör reklam för. Klipp inte ditt hår om du är man. Är du däremot kvinna kan du raka ena sidan eller göra något annat kul med frisyren. Sätt även gärna på obskyra loggor på dina läderjackor som komplement till alla nitar och glöm för guds skull inte alla silverfärgade kedjor som helst ska se ut som om de har legat i solen i 10 år.