Uncategorized

Kvinnor inom hårdrocken

Konsert med stor publik

Hårdrocken är typiskt mansdominerad. Men det finns många framgångsrika kvinnor som har gjort karriär som hårdrocksartist. Speciellt Sverige, Norge och Finland har varit bra länder när det kommer till att producera hårdrocksband om man ser till storleken på landet. Sedan är det såklart USA och Storbritannien som är stora exportörer av kända hårdrocksband. Nightwish är ett band som har två framgångsrika kvinnliga artister med i bandet. Dessa heter Tarja Turunen och Anette Olzon och de kan vara bland de mest framgångsrika hårdrocksartisterna vi sett i modern tid. Branschen är tuff och det är många kvinnor vittnar om sexistiska kommentarer. Detta är något som måste få en ändring! Detta är en högst aktuell fråga i och med metoo-kampanjen också.

Band på scenen

Det finns många väldigt begåvade kvinnor som håller på med hårdrock men som de flesta inte har hört talas om. Karin Axelsson från Sonic Syndicate, Jen Ledger från Skillet eller Elize Ryd från Amaranthe? Ringer det någon klocka? Många kvinnor måste tyvärr ha andra jobb vid sidan av musiken eftersom det inte går så pass bra för dem att de skulle kunna försörja sig på musiken. Det är endast ett fåtal män också som kan försörja sig på att vara musiker så man skulle kunna säga att det är en tuff bransch rent generellt. Om man startar eget vid sidan av sin musikkarriär så kan man styra sitt schema mer fritt. Det finns även sätt på vilka man kan tjäna extra pengar som småföretagare. Att sälja fakturor är en smart rörelsefinansiering för företag och kan dra in extra klirr i kassan snabbt. Sedan handlar det om att man måste vara envis och fortsätta nå ut med sin musik hela tiden. En kvinna som lyckats väldigt bra med sin musikkarriär inom hårdrock är Tarja Turunen som är medlem i Nightwish.

En tuff bransch

Publikhav på en konsert

Att vara kvinna i musikbranschen är svårt. Under metoo-kampanjen var det många kvinnliga musiker som vittnade om icke acceptabelt beteende bland sina manliga kollegor. Kanske är det just därför det är så få kvinnor som verkligen lyckas med sin karriär som hårdrocksstjärna. Det är viktigt att man stöttar kvinnor och många företag och organisationer arbetar mot sexism dagligen för att göra det mer jämställt och rättvist. Unga, kvinnliga artister är särskilt aktiva i den här debatten. De menar att branschen är föråldrad och att nya sätt att tänka måste införas nu. De kämpar dels för sin egen rätt att vara sig själva utan att behöva ta skit, samtidigt som de menar att det här banar vägen för kommande generationer. Man kan själv välja att engagera sig. Det behöver inte innebära att man ska demonstrera på stan eller skriva en blogg, men man kan säga till när man ser något som man tycker inte är okej. Om alla gör något så kommer vi se en förändring mycket snart. Men det är något som inte en person kan göra utan vi måste hjälpa varandra.