Hårdrocken

Klassisk hårdrock

När man talar om hårdrock särskiljer man ofta klassisk hårdrock som en egen genre. Det är dock en genre med mycket flytande gränser, och vilka grupper som egentligen anses ingå i den och inte varierar från person till person. Ett gränsfall är till exempel Metallica, som grundades 1981. De är med andra ord mer moderna än de flesta andra band som räknas till den klassiska rocken, men många menar att deras låtar ändå har blivit så igenkännbara och tidlösa att de är moderna klassiker, och att Metallica därför bör räknas till de klassiska rockbanden.

Något som däremot inte är omtvistat är att de band som slog igenom på 1960- och 1970-talen definitivt ingår i den klassiska rocken – faktum är att de utgör hela genren. En lite nedsättande benämning på genren är ”gubbrock”, vilket syftar på att de som lyssnade på denna rock när den var samtida idag är tillräckligt gamla för att kallas gubbar. Faktum är dock att nya generationer upptäcker de klassiska rocklåtarna varje dag, och att den kallas ”klassisk” av just en anledning: den står sig emot tidens tand, och kommer att vara aktuell under många år framöver. Den fortsätter dessutom att inspirera rockmusiker än idag.

Några av de band som är självklara att nämna när man talar om klassisk rock är Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Rolling Stones och Queen. Om du själv vill starta ett rockband som en dag kommer att kunna sälla sig till dessa legendarer inom rocken, kommer det inte bara att krävas hårt arbete, utan även pengar för att finansiera spelningar och studiotid. Hos Freedomfinance kan du enkelt låna pengar för att få det startkapital som bandet behöver för att komma igång. Förhoppningsvis leder det till en lång musikkarriär och många fler klassiska rocklåtar i världen.